Månad: september 2024
-
Leonard Baskin, skulpturer och konstterapi
I Marabouparken i Sundbyberg finns många fantastiska skulpturer. Några som framför allt kan sätta fart på fantasin är skapade av den amerikanske konstnären Leonard Baskin under 1970-talet. Det lär ha varit direktören Johan Throne Holsts amerikanskfödda fru Betty som tog initiativet till inköpen. Leonard Baskin levde 1922-2000 och var förutom skulptör verksam som grafiker, illustratör,…
-
Hokusai, inspiration från öst
Vid slutet av 1800-talet börjar japansk konst visas i väst. Det är verk av många konstnärer, men namnet Hokusai har särskilt fastnat i medvetandet. Det beror nog på en kombination av en mycket stor produktion och grafiskt tydliga och dramatiska tryck, som ”Under vågen utanför Kanagawa”. Det är ett verk många konstnärer gjort varianter på. I…
-
Hilma af Klint och vetenskapen
Under tidigt 1900-tal tjänade vetenskapen som inspirationskälla för flera konstnärer. Einsteins relativitetsteori sägs vara inspirationen till konst som uttrycker rörelse i förhållande till tid, som Marcel Duchamps ”Naken kvinna som går nedför en trappa”. Hilma af Klint (1862-1944) beskriver sig vid ett tillfälle som en atom i universum. Upptäckten av radiovågor, röntgenstrålar och radioaktivitet avslöjar…
-
Jacqueline Marval, motvillig feminist?
Jacqueline Marval ansåg nog inte att hon skapade konst utifrån ett feministiskt perspektiv. Tvärt om uttalade hon ”La peinture n’a pas de sexe” (konsten har inget kön). Rätt i sak och det går att förstå en frustration över hennes tids uppdelning i konst och kvinnlig konst. Samtidigt är det utifrån genusperspektiv som hennes färgstarka målningar…
-
Om upphovsrätt
Det är inte alltid så lätt att illustrera en text med en bild av ett samtida konstverk. Anledningen är upphovsrätten. Den är bra. Den ger konstnären inkomst och kontroll över användningen av verket. Den som publicerar en bild av det behöver först be om lov och ofta betala. 70 år efter konstnärens död gäller inte…