I Marabouparken i Sundbyberg finns många fantastiska skulpturer. Några som framför allt kan sätta fart på fantasin är skapade av den amerikanske konstnären Leonard Baskin under 1970-talet. Det lär ha varit direktören Johan Throne Holsts amerikanskfödda fru Betty som tog initiativet till inköpen. Leonard Baskin levde 1922-2000 och var förutom skulptör verksam som grafiker, illustratör, författare och bokförläggare.
När jag vid ett tillfälle hade en visning med inriktning på konstterapi, så använde jag mig av Leonard Baskins bronsskulptur Den förlorade sonen. Den visar två figurer som uppfattas som män, en kortare och en längre. De hålls samman av ett virat band. Om titeln tolkas bokstavligt, som en referens till Lukasevangeliet, så handlar skulpturen om en son som förlorat allt och som återvänder till sitt hem och istället för bannor möts av kärlek. Med den tolkningen är fadern den längre figuren och sonen den kortare som söker tröst och förlåtelse. En man i gruppen gav däremot en annan tolkning, utifrån personliga erfarenheter. Han identifierade sig med sonen och den längre figuren. Far och son har skilts åt, men nu har sonen kommit hem för att ta hand om sin sjuka och åldrade far, som krympt ihop och blivit liten.
På samma sätt väckte Leonard Baskins bronsskulptur Sörjande kvinna associationer. En figur, en kvinna enligt titeln är nedtyngd av otympliga, tunga plagg likt ett pansar. Ett skydd, men också något som håller henne fången. Skulpturen ger känslan av att hon inte kan röra sig och vi diskuterade vad som skulle hända om hon slängde av sig plagget och hur hon skulle känna sig då, samt om hon kunde befria sig själv eller behövde hjälp.
Marabouparken anlades mellan 1937 och 1955 för personalen på chokladfabriken Marabou. Den var menad för rekreation. Redan från start försågs den med konst, med avsikten att visa på de anställdas betydelse, att skapa självkänsla och stolthet och säkert också för att bidra till självreflektion. Idag finns inte längre någon chokladfabrik i Sundbyberg. Tillverkningen flyttade redan på 1970-talet till Upplands Väsby. Fabrikslokaler och kontor används för annat. Det tidigare laboratoriet, där bland annat en ny mjölkchokladsmak experimenterades fram 1956, har blivit konsthall. Parken sköts av kommunen och är en naturlig mötesplats för alla i Sundbyberg.
/Lo Kåhgedotter
Photos are published with permission from Leonard Baskin Art Trust, Sept 10, 2024. Copying is not allowed.